Login

Stressiz Para Yönetimi

Başarılarımız, başarısızlıklarımız…
Gücümüz, güçlü yanlarımız, zayıf noktalarımız…
Bizim için neyi simgelerse simgelesin para hepimiz için önemli. Her ne yaparsak yapalım paraya bağlayabiliyoruz. Kimi insan para için hiç sevmediği işlerde çalışıyor, hatta katlanıyor. Toplum parayı bir başarı simgesi olarak görüyor. Daha fazla imkana sahip olamadığımızda çevremiz bizi hatta biz kendimizi beceriksiz hissediyoruz. Farkına varmamız gereken şey şu; parayla sağlıklı bir ilişki kurabilmek, mutlu olabilmek için ne kadar para kazandığımızdan çok daha önemli.

Belirli zamanlarda önceden yaptığım duyurularla İnstagram aracılığıyla canlı yayınlar yapıyorum. Bolluk Bereket konusunu konuştuğumuz canlı yayınımda PARA’nın katılanlara ne ifade ettiğini sormuştum ve çok hoş yorumlar gelmişti. Özellikle farkettiğim para ile olan ilişkiöize mesafe koymak istiyoruz. Sanki ne çok yakınımda dursun, ne çok uzağımda ve o sadece bir araç olsun diyoruz.
”Para mutluluk getirmez” demiyorum tabii; özgürlük, sağlık, konfor da getirebilir. Yanısıra bunları kazanırken hala mutsuzluk varsa sorun nerede o zaman?

 

 

 

 

Şimdi çok kısa bir süre geçmişte çok mutlu olduğunuz bir anı düşünün. O an ne kadar paranızın olduğunun bir önemi var mıydı?
Ya da cebinizde daha fazla para olsaydı o an daha değerli olur muydu?
Peki bugün para ödeyerek o anı tekrar yaşayabilir misiniz?

Paranın sadece bir araç yada değersiz birşey olduğunu düşünmek bizi ona daha az bağımlı yapmıyor. Paranın paradan daha başka herşeyi ifade ettiği bir dünyada yaşıyorsak ve sadeleşmek de istiyorsak parayla olan ilişkimizi gözden geçirmemiz şart.

”Your Money or Your Life” bugüne kadar elinize geçen parayı nasıl değerlendirdiğiniz ve tasarruf farkındalığı yaratma adına tavsiye edebileceğim bir kitap.
Kitapta şöyle diyor; ”Ortalama olarak bugüne kadar elinize geçen tüm parayı şöyle bir düşünün, daha sonra alt alta yazın ve toplayın. Bir ev parası elde ettiniz diyelim. ” Kitapta ayrica bir harcama takip listesi var buna göre kendi para dosyanızı hazırlayabiliyorsunuz. Şöyle ki;
Para harcadığınız temel kategorileri yazıyorsunuz:
-Kira
-Faturalar
-Yiyecek/Market alışverişi
-Dışarıda yemek/Eğlence
-Ulaşım
-Giysi / Ayakkabı
-Kitap
-Kuaför / Bakım / Güzellik
-Seyahat
-Hediyeler
-Tamirat / Tadilat
1 yıl boyunca yanınızda küçük bir defter taşıyıp harcadığınız her kuruşu not ediyorsunuz. Ay sonunda da 1 saat ayırıp bu tabloda gruplara yerleştiriyorsunuz.

Amaç;

Neye – Ne kadar harcadınız?
Bu harcamaya değdi mi?

Sonuç;

Zaman içinde bazı kategorilerden ciddi anlamda tasarruf ettiğinizi göreceksiniz.

 

STRESSİZ PARA YÖNETİMİ KURALLARI

  • Borca Girmeyin

Ev, araba alırken yada alışveriş yaparken farketmez önce kendinize sormalısınız :

” Bunu gerçekten isteyen ben miyim?”

”Kimsenin haberi olmayacak olsa da yine de bu şeye sahip olmayı seçer miydim?”

  • Önce Borcunuzu Ödeyin

Elinize geçen parayla ilk iş borcunuzu ödemek olmalı. Bu stresinizi hafifletmenizi sağlar.

  • Fatura Gelir Gelmez Ödeyin

Ödenmemiş faturalar size sürekli borçlu hissettirir. Böylece maddi yükünüze birde manevi yük eklersiniz.

  • Nakit Kullanın

Olmayan parayı harcamak, elinizden çıkan parayı görmemek sizi daha fazla harcama yapmaya teşvik eder.

Yöntem: Kredi kartı kullanıyorsanız tek kart kullanabilir, kredi kartınızı evde bırakabilir ve kullanmadığınız banka hesaplarını kapatabilirsiniz.

  • Canınız Sıkılınca Alışverişe Çıkmayın

Yapmaktan keyif aldığınız şeylerin listesini yapın ( min .10 – 15 adet )

Hergün bir tanesini en az !/2 saat yapın. Bu sizi alışverişten ve ihtiyacınız olmayan şeyleri satın almaktan alıkoyacaktır.

  • Aboneliklerden Ayrılın

Alışveriş siteleri, dergi abonelikleri, sanal mağazalar, broşürler, TV abonelikleri gibi belki hiç ihtiyaç duymadığınız birçok yerde aboneliğiniz var. Elimizde olanı sevmek ve kullanmak yerine, hep olmayanların altını çizerek bizi gereksiz tüketime sevk eden bu aboneliklerin sayısını azaltmak hayatımıza denge ve huzur filtresi getirmemizi sağlar.

  • Paranız Yoksa Almayın

Tek seferde ödemek bütçeniz için zor oluyorsa satın almayı bir süre için erteleyebilirsiniz. Sizin için gerçekten anlamlı ve değerliyse başka bir şeyi erteleyin yada önce parasını biriktirin.

PARA BİRİKTİRMEK

 

Önerilerime gelince;

İlk iş banka kartlarıyla çekemeyeceğiniz bir hesap açmak,

İster maaşlı çalışan olun, ister kendi işini yapan bir girişimci gelirinizin bir kısmını kenara ayırmalısınız. Bu maaşlı çalışanlar için maaşlarını aldıkları gün, girişimciler için ise kendi belirledikleri sabit bir gün olmalı elbette. ( İdeal oran %10 olmakla birlikte bir girişimci iseniz o ayın kazancına göre küçük bir rakam olsa dahi sonraki ay kazancınız arttıkça rakamı da yükseltmelisiniz. )

Peki ya paranın satın alabileceği şeyler neler olabilir 🙂

  • Hedefler 

3 ay sonrası için tatil, erken emeklilik, araba, ev alabilirsiniz

  • Deneyimler

Günübirlik bir keşif gezisi, fotoğrafçılık kursu, yemek kursu, dans kursu gibi deneyimlerde beynimizde duygusal bağlar oluştururuz. Bu da gerçek mutluluk yani kalıcı ve uzun süreli mutluluk yaşamamızı sağlar.

  • Keyif

Bunun için önce keyif almaya karar vermek, ona zaman ayırmak, duyularımıza odaklanarak o eylemi bulmamız gerekmektedir. Sonrasında keyif zaten kendiliğinden gelir.

  • Sevgi

İyi yaşam için sandığımızdan çok daha az şeye ihtiyacımız olduğunu farketmek…İşte bütün mesele bu!

Laf olsun diye para harcamamak, sadece hayatımıza konfor ve güzellik katacak uzun ömürlü ve kaliteli şeylere yatırım yapmak, kenarda gönlümüzde harcayabileceğimiz bir birikimimizin olması…

Böylece paramız başımızı ağrıtmaz, iyi-güzel-sağlıklı ilişkiler yaşarız. İlgimizi, sevgimizi, dikkatimizi etrafımızdakilere hediye edebiliriz.

Mutlu günlere…

Azerşin SRÇ.

19 Ağustos 2023

0 responses on "Stressiz Para Yönetimi"

Leave a Message

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir