Merhaba Değerli Dostlar,
Bu hafta sizlerle buluşma sebebim çizginin dışında bir kitapla oluyor. Kitabımız ‘’Outliers’’ Türkçesi ‘’Çizginin Dışındakiler’’
Aslına bakarsanız bu kitap BAŞARI için bize gerekenleri birçok istatistik bilgiyle bir güzel harmanlamış ve sunmuş. Sizler için bir kısa özet halinde yazmakla birlikte aynı zamanda UPInfo Ücretsiz Kitaplar’a da kitabı ekliyorum. Buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
OUTLIERS Özet:
Ocak, Şubat, Mart gibi ilk aylarda doğanlar daha şanslı: Yetenek sınıflandırması küçük yaşta yapılıyor. Çocuklar erken yaşta, anaokulunda ve birinci sınıfta değerlendirildiğinden, yaşla yetenek karıştırılıyor. Yaşça daha büyük olan çocuklar, daha iyi eğitim aldıkları ileri seviyeye yerleştiriliyorlar, ertesi yıl yine aynı şey oluyor ve bir kez daha başarılı oluyorlar. İlk yaşlarda, aynı eğitim sınıflarında, bir kaç ay önce doğmuş olmak büyük fark yaratabiliyor.
10 bin saat kuralı: Başarı, YETENEK + HAZIRLIK anlamına geliyor. Doğuştan yetenek çok küçük bir etkiye sahipken, hazırlık yapıldığında başarı kaçınılmaz oluyor. Herhangi bir şeyde dünya klasmanında bir uzman olmayı sağlayacak ustalık düzeyine ulaşmak için 10 bin saat pratik gerekiyor. Gerçek uzmanlığa ulaşmak için beynin bilmesi gerekenlerle kaynaşması bu kadar zaman alıyor.
Yaratıcılık: Yapılan araştırmalarda zeka ve başarının mükemmel bir karşılıklı ilişkiye sahip olmaktan uzak olduğu görülmüş. Farkı yaratan “yaratıcılık”.
Ailenin yetiştirme tarzı: Annesi arabada, on yaşındaki Ahmet’i Doktora götürürken, “Ahmet, doktora sormak isteyebileceğin soruları düşünmelisin,” diyor. “O’na istediğin her şeyi sorabilirsin. Utanma. Her şeyi sorabilirsin.” Ahmet’in annesi, “çekinmeden, cesurca konuşmaya hakkı olduğunu -bir odada kendisinden daha büyük ve otorite konumundaki bir kişiyle bir araya gelse bile kendisini göstermesinin kesinlikle doğru olduğunu- öğretiyor”. Bunu çocukken öğrenmek, yetişkinler arasında ileride fark yaratıyor.
Başarı kombinasyonu: İş bulmak için doğru aile bağlarına, doğru yeteneğe, doğru kişiliğe ya da bunların bir kombinasyonuna sahip olmalıdır. Bir insan bunlardan herhangi birine sahipse kendine bir iş bulabilir. İkisine sahipse, birden fazla iş seçeneği olabilir, üçüne sahipse istediği işe girebilir.
Otonomi, karmaşıklık ve çaba ile ödül arasındaki ilişki: Yaratıcı bir iş yapmak karmaşıklık, otonomi ve çaba ile ödül arasında bir ilişki içeriyor ve bu çoğumuz için paradan daha önemli. Yeterince çalışır, kendimizi ortaya koyar ve beynimizi ve hayal gücümüzü kullanırsak, dünyayı istediğimiz gibi biçimlendirebiliriz.
Kültürel miras: Nerede ve ne zaman doğduğumuz, anne ve babamızın ne iş yaptığı ve yetişme koşullarımız, atalarımızdan miras kalan gelenekler ve davranış tarzları dünyada ne kadar başarılı olacağımızı etkiliyor.
İletişim şekli: Açık olmayan bir iletişim tarzının benimsenmesi yani karşımızdaki ile üstü kapalı konuşup onun mesajı almasının beklenmesi yanlış anlaşılmalara, aksiyon gecikmesine sebep oluyor. Yapılan araştırmalar uçak kazalarında yumuşak anlatımın önemli rolü olduğu görülüyor. İletişim, olabildiğince açık ve şeffaf bir biçimde yüreklendirmek, güzel sözlerle ikna etmek, sakinleştirmek, müzakere etmek ve bilgi paylaşmak anlamında yapılmalı.
Çalışkanlık: Çin atasözü der ki, “Yılda 360 gün yataktan gün doğmadan önce kalkabilen herkes, ailesini zengin etmekte başarısız olmaz”
Hem kitap, hem özeti benden gerisini size bırakıyorum.
Keyifli okumalar ve neşeli bir hafta sonu dilerim.
Mutlu günlere,
AzerşinS
0 responses on "Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur?"